Vattenkraftverk i Kongo-Kinshasa igensatta av sopor – tonvis med plast fastnar 14 m under ytan, måste rensas av dykare

  22 mars 2022, kl 13.10

  Den första Ruzizidammens vattenkraftverk i södra änden av Kivusjön har skadats av stora mängder plastavfall. Dammen i östra Kongo-Kinshasa drar till sig allt möjligt skräp som invånarna runt sjön och de floder som rinner ut i sjön kastat i vattnet.

  En av de fyra kraftproducerande enheterna på anläggningen har varit nedstängda sedan i januari. Produktionschefen Liévin Chizungu säger att vattenkraftverket därför har en underproduktion på 6,3 megawatt av de 30 som ska produceras.

  Avfallet samlas 14 meter under ytan och dykare måste rensa botten från sopor för att turbinerna inte ska påverkas. En man har med båt arbetat i 13 år med att rensa ytan så gott det går.

  Även en generator på Ruzizisflodens andra vattenkraftverk har stannat till följd av avfall. Därför saknas totalt 20 megawatt från elnätverket, säger den regionala chefen för Kongo-Kinshasas statliga elbolag Snel.

  En husmor bosatt nära Kawafloden som rinner ut i Kivusjön säger att det saknas sätt att hantera hushållsavfall och att hon därför inte har något annat val än att kasta det i floden. Chefen för avfallshanteringsföretaget i den närliggande staden Bukavu säger att sophämtning erbjuds för runt 40 kronor per månad.

   

   

  Fler notiser