4000-åriga gravar med välbevarade väggmålningar upptäcks i fyndrika Saqqara, söder om pyramiderna i Giza

  22 mars 2022, kl 18.00

  Fem antika gravar har upptäckts i Saqqara utanför Kairo, meddelar myndigheterna. I gravarna finns välbevarade väggmålningar. Gravarna tillhör högt uppsatta personer från Gamla riket, ungefär 2650 till 2150 före Kristus.

  Gravarna är belägna nära farao Merenre I:s pyramid. Inuti finns stenkistor, träkistor och mindre klenoder som små statyer och krukor. Man har hittat många nya fynd i Saqqara senaste åren, området är beläget strax söder om de stora pyramiderna i Giza.

  Det Gamla riket är känt för sina stora pyramidbyggen. Cheopspyramiden är den mest kända av de kvarvarande i dag. På grund av byggandet av tempel och pyramider så växte en stor administrativ klass fram, på bekostnad av kungamakten. Riket anses ha fallit efter att Pepi II avled vid en ålder om 100 år. Han var den siste faraon i den sjätte dynastin.

  Det Gamla riket anses av egyptologer vara en av tre gyllene tidsåldrar i det gamla Egypten. Begreppet myntades 1845 av den tyske egyptologen Baron von Bunsen.

  Perioden efter kallas Första mellantiden och präglades av oroligheter och kulturell degenerering. Makten hade då i praktiken hamnat hos några länsfurstar som fick hantera en omfattande svält. Inre stridigheter slutade med en sammandrabbning där en faraodynasti med bas i Thebe vann. Då blev Thebe huvudstad i Egypten, istället för Herakleopolis där den förlorande dynastin hade sin bas.

   

   

  Fler notiser