Australien inför nya regleringar mot tech-jättarna, etiska riktlinjer, bekämpar desinformation

  22 mars 2022, kl 08.00

  Australiens mediemyndighet Acma vill kunna tvinga internetföretag att lämna ut information om hur dem hanterar desinformation och falska nyheter. Detta är ännu ett drag mot de stora sociala medier-företagen. Man vill pressa dem till att införa standardiserade etiska riktlinjer och på så sätt minska mängden skadligt material som sprids på plattformarna.

  Man har utgått från en undersökning som visar att fyra fjärdedelar av australiensarna sett missvisande information om covid-19. 76 procent tycker att plattformarna måste ta ett större ansvar.

  Även EU planerar liknande åtgärder som kommer träda i kraft i slutet av 2022. Man har också sagt att man vill se ännu hårdare åtgärder i kölvattnet av att ryska statsanknutna medier hamnat i fokus i samband med kriget i Ukraina.

  De plattformar som ska ha mest desinformation är Facebook och Twitter, enligt Acma. Det börjar oftast i en mindre grupp med inlägg som väcker starka känslor och driver engagemang. Sedan sprids de vidare av profiler med större följarskara.

  Acma pekar även specifikt ut Telegram som man påstår inte har lika strikt moderering av sin plattform. Konspirationsteoretiker uppmanar ofta folk att ansluta sig till Telegram och liknande plattformar av den anledningen.

  De nya myndighetsbefogenheterna kommer i valupptakten där det regerande konservativa partiet vill visa att man konfronterat de stora it-företagen. Valet i Australien hålls i maj.

   

   

  Fler notiser