Arkebusering godkänd avrättningsmetod i South Carolina efter renovering av avrättningsrum

  26 mars 2022, kl 10.00

  South Carolina har godkänt arkebusering som avrättningsmetod efter renovering av avrättningsrum. En metallstol med ett rektangulärt hål i ryggen står nu vänd mot ett av rummets hörn. Vid verkställande av dödsstraff kommer den dödsdömda ges tillfälle att säga sina sista ord och sedan få en huva över ansiktet. Därefter skjuter en exekutionspatrull av tre frivilliga fångens hjärta med skarpladdade gevär.

  En lagändring klubbades igenom i maj förra året som gav dödsdömda rätt att välja giftinjektion eller arkebusering istället för South Carolinas primära avrättningsmetod elektriska stolen.

  Sedan läkemedelsföretag slutat sälja de ämnen som används vid giftinjektion har inga avrättningar utförts i delstaten senaste tio åren. Två planerade avrättningar med elektriska stolen förra året hindrades av South Carolinas högsta domstol eftersom fångarna inte än kunde välja arkebusering enligt den nya lagen, då de praktiska förutsättningarna saknades.

  Delstatssenatorn Dick Harpootlian (D) menar att arkebusering är den minst smärtsamma och mest humana avrättningsmetoden.

  I Sverige var dödsstraff den vanligaste påföljden för grövre brott fram till början på 1800-talet. Den vanligaste metoden var halshuggning.

   

   

  Fler notiser