VM-guld och världsrekord till Armand Duplantis vid inomhus-VM i stavhopp, 6,20 i sista försöket med darr på ribban

  21 mars 2022, kl 18.15

  Svensk-amerikanske Armand Duplantis vinner VM-guld och slår världsrekord i stavhopp vid inomhus-VM under söndagskvällen. Med guldet redan säkrat på 6,05 och som ensam man kvar i tävlingen begärdes ribban upp på 6,20.

  Utrustningen och funktionärerna strulade så Duplantis fick vänta på bland annat en fyra gånger 400 meter stafett. De första två försöken på 6,20 misslyckades. Till det tredje klappade han igång publiken extra och utförde ett nästan perfekt hopp. Ribban låg kvar med darr orsakad av Duplantis ben på väg ner och publiken jublade över den oöverträffade bravaden.

  Med ett stort skutt från mattan var han snart framme och firade med sin flickvän, modellen Desiré Inglander, och sin far Greg Duplantis som båda befann sig på läktaren.

  Tävlingens spänning uteblev då Armand lätt gled över alla höjder han valde att hoppa på samtidigt som hans medtävlande med nöd och näppe höll jämna steg. Tvåa kom Thiago Braz från Brasilien på 5,95 i sista försöket och trea kom amerikanen Chris Nilsen som rev ut sig på 5,95.

  Duplantis dominans vid tävlingen påminner om den ukrainske stavhopparen Sergej Bubka under 80- och 90-talen. Han vann sex VM-guld i rad, tog ett olympiskt guld och slog världsrekord 35 gånger.

   

   

  Fler notiser