Transkvinna utses till årets man – Twitter får nog och straffar Babylon Bee för satir riktad mot könsbytare

  21 mars 2022, kl 19.00

  Censurvindar blåser kring Babylon Bee. Humoraktören som publicerar nyhetssatir vilken gränsar till verkligheten fråntas nu rättigheterna till sitt eget Twitterkonto.

  Upprinnelsen är ett inlägg där Babylon Bee utsett amerikanska hälsoministern Rachel Levine till årets man. Detta anses inte vara förenligt med den sociala medieplattformens regler för att stävja spridandet av hatfullt material.

  Transpersonen Levine, tidigare Richard Leland Levine, erhåller med anledning av könsbytet en status som placerar henne i en kategori av personer vars egenskaper medför skydd mot näthat, dit även satir räknas. Det är även otillåtet att på samma sätt skoja om handikappade och svårt sjuka.

  Vad får publiceras i sociala medier? Sociala medieplattformarna hänvisar till vad man kallar gemenskapsregler, ett levande dokument vars syfte påstås vara att minska spridningen av så kallat hatfullt material.

  Tycker du om nyhetsbaserad satir? Morgonposten tipsar om alternativet Fylkes Allehanda, som travesterar samtiden genom att applicera den i ett Sagan om ringen-sammanhang, samt uppstickaren Äkta Nyheter som fokuserar på svenska nyheter. Vänstervarianten The Onion finns också att tillgå.

   

   

  Fler notiser