Sex dör, tolv får livshotande skador när bil kör in i folkmassa i Belgien, de döda förberedde sig för nationell karneval

  21 mars 2022, kl 10.00

  Sex personer dör och tolv får livshotande skador när en bil i hög fart tidigt under söndagsmorgonen kör in i folksamling i Belgien.

  Myndigheter säger att det inte verkar vara ett terrordåd. Motivet är i nuläget oklart till varför de två männen i 30-årsåldern plöjde in i folksamlingen. Enligt The Brussels Times är de hemmahörande i La Louvière och utan kriminellt förflutet.

  Föraren försökte komma undan när bilen väl stannat men greps snabbt av polis.

  De runt 150 människor som samlats i byn Strépy-Bracquegnies förberedde sig för Binchekarnevalen. Den vallonska traditionen kan spåras tillbaka till 1300-talet och pågår söndagen till tisdagen före askonsdagen. Den drar till sig stora folksamlingar av både deltagare och åskådare.

  Många av de påkörda var Gilles, skådespelare iklädda kostymer med belgiska symboler, vaxmasker, träskor, klockor i bältet och ibland hattar med stora plymer. De hade samlats på gatan tidigt på morgonen innan de skulle röra sig vidare. Bland dem fanns flera barn.

  De senaste två åren har folkfesten ställts in på grund av covid-19 och nu meddelar borgmästaren Jacques Gobert att festligheterna ställs in även i år.

   

   

  Fler notiser