Hertigparet av Cambridge på turné i Karibien

  19 mars 2022, kl 16.00

  Prins William och hertiginnan Kate kommer inte besöka kakaoodlingen Akte ’il Ha på sin resa till Belize. Lokala bybor har protesterat inför hertigparets kommande besök, enligt regeringen i Belize. Bybornas protest grundar sig i en markkonflikt, då kommunal mark gränsar till Flora and Fauna Internationals ägor, en organisation där prins William är hedersordförande.

  Paret är för närvarande på en veckolång turné i Karibien. Efter tre dagar i Belize åker man till Jamaica och Bahamas. Turnén kommer efter drottning Elizabeths 70-årsfirande som regent och fyra månader efter att Barbados utropat sig till självständig republik. Barbados är dock fortfarande del av brittiska Samväldet.

  30 november 2021 blev Barbados en republik. Då tillträdde president Sandra Mason som statsöverhuvud och tog över rollen efter drottning Elizabeth II. Premiärminister Mia Mottley hade året innan genomfört den konstitutionsförändring som behövdes för att göra ett tillägg i konstitutionen och byta statsskick. Detta skedde genom att Barbados Labour Party hade två tredjedelar av mandaten i parlamentet, både i över- och underhuset.

  Andra nationer som brutit sig loss och blivit republiker är Indien, Sydafrika, Pakistan, Gambia, Ghana och Guyana med flera. Både Kanada och Australien är fortfarande del av den brittiska monarkin.

   

   

  Fler notiser