Google drar undervattenskabeln Equiano från Portugal till Togo – snabbsurf för 7 miljoner togoleser

  19 mars 2022, kl 18.00

  Googles undervattenskabel Equiano, som ska ge höghastighetsinternet till Afrika, nådde på fredagen stranden utanför Togos huvudstad Lomé. Med det har den första av fyra etapper genomförts. Den har dragits från Portugal till Västafrikanska Togo, och därifrån ska den dras vidare till Sydafrika. Enligt den ursprungliga planen skulle kabeln endast landa i Nigeria på vägen till Sydafrika. Sedan dess har Togo och Namibia lagts till rutten.

  Enligt Google kommer kabeln att dubblera surfhastigheten för alla togoleser, och den beräknas vara i drift i slutet av 2022. Google säger också att den kommer att innebära 14% lägre internetavgifter i Togo till 2025, och indirekt skapa 37 000 nya jobb.

  Kabeln är döpt efter den Nigerianske 1700-talsförfattaren Olaudah Equiano. Som elvaåring blev han fångad och såld som slav till Barbados. När han var 21 kunde han köpa sig fri, och i 45-årsåldern skrev han boken The Interesting Narrative of the Life of Olaudah Equiano, or Gustavus Vassa, the African. Gustavus Vassa var namnet han fick som slav.

   

   

  Fler notiser