Ferdinand Marcos Junior, son till tidigare hårdför diktator, leder överlägset opinionsundersökningar i Filippinerna

  19 mars 2022, kl 09.00

  Ferdinand Marcos Junior är väldigt populär bland millenniegenerationen, de som är 25–34 år gamla. De levde inte när Juniors far Ferdinand Marcos Senior för nästan 50 år sedan införde krigslagar i landet, med vilka han styrde i 20 år innan han vid ett uppror avsattes 1986.

  Den första större opinionsundersökningen sedan presidentvalskampanjerna startade i februari ger Junior 60% och närmaste konkurrent, nuvarande vicepresident Leni Robredo, 16%. Ytterligare åtta kandidater är med i valet.

  Juniors kandidat för vicepresidentposten är nuvarande president Rodrigo Dutertes dotter Sara Duterte. Rodrigo har ännu inte gett sitt stöd till Junior och sin dotter.

  Nuvarande president företräder partiet PDP-Laban medan hans dotter och Marcos Junior företräder PFP. Det senare partiet grundades av anhängare till nuvarande presidenten. Båda partierna beskriver sig som socialdemokratiska och nationalistiska med PFP mer lutande åt federalism.

  Kritiker är oroliga för att Marcos Junior ska vara som sin far och leda landet på samma grymma sätt som de menar att hans far gjorde, då de säger att tusentals människor fängslades, torterades och dödades.

  Presidentvalet hålls i maj.

   

   

  Fler notiser