Kraftig jordbävning skakar återigen Fukushima, minst fyra döda, inga avvikelser på kärnkraftverk, fler skalv kan följa

  17 mars 2022, kl 19.00

  I natt skakades nordöstra Japan av ett skalv som mätte 7,4 på Richterskalan. Tåg spårade ur, 5 700 hushåll saknar vatten och 36 400 hushåll är utan el torsdag morgon. Som mest drabbades två miljoner hushåll av störningar i eltillförsel men de flesta fick tillbaka den inom tre timmar. Minst fyra personer dog, varav två var män över 70 år, och fler än 160 skadades.

  Hypocentret var 57 kilometer under jord utanför Fukushimas kust, i närheten av den kraftiga jordbävningen februari 2021.

  Tsunamivarningen myndigheterna utfärdade efter jordbävningen drogs tillbaka tidigt på torsdagen.

  Efterskalv förekom och myndigheter uppmanar till fortsatt beredskap då kraftfulla skalv kan komma inom en vecka.

  Premiärminister Fumio Kishida sa tidigt på torsdagen att inga avvikelser hittills upptäckts på kärnkraftverken i de drabbade områdena.

  I mars 2011 drabbades Fukushima av en jordbävning som ledde till en olycka på ett kärnkraftverk i Ōkuma. Utredare har konstaterat att olyckan kunde förhindrats av människor och att japansk kultur kan lastas för katastrofen. Haverikommissionens ordförande, professor Kiyoshi Kurokawa, pekar bland annat på japanernas reflexmässiga lydnad och ovilja att ifrågasätta auktoriteter som direkta orsaker.

   

   

  Fler notiser