Storbritannien betalar gammal stridsvagnsskuld till Iran

  16 mars 2022, kl 13.00

  Storbritannien utreder sätt att betala sin gamla skuld om närmare fem miljarder kronor till Iran. Utrikesminister Liz Truss lät meddela detta men vill inte säga om skulden faktiskt redan korrigerats.

  Enligt iransk media kommer fängslade brittisk-iranska hjälparbetaren Nazanin Zaghari-Ratcliffe friges så fort skulden betalats. Fallet har hög prioritet hos utrikesminister Truss.

  Det har varit en delegation från Storbritannien i Iran för att se över möjligheterna att betala tillbaka skulden. Den bottnar i att shah Mohammad Reza Pahlavi betalade för 1 750 Cheiftainstridsvagnar men i princip ingen levererades. Islamiska revolutionen 1979 kom emellan och förändrade relationen mellan länderna radikalt.

  Enligt ländernas regeringar finns det dock ingen koppling mellan skulden och avtalsbrottet i och med uteblivna leveranser.

  Zaghari-Ratcliffe arbetade som projektledare för Thomson Reuters Foundation och greps på flygplatsen i Teheran 2016. Hon blev sedan dömd för att ha konspirerat för att avsätta landets styrande imamer. Hennes familj och organisationen hon arbetar för förnekar anklagelserna. Hon satt först i Evinfängelset men fick under pandemin sitta i husarrest hos sina föräldrar i Teheran.

  Hon har blivit dömd en gång till, för propaganda mot Irans styrelseskick. Domen har inte vunnit laga kraft än men hon är likväl förhindrad från att lämna landet.

   

   

  Fler notiser