Turkmenistans president efterträds av sin son, sonen vann valet med 73 % av rösterna – klent jämfört med faderns 97–98 %

  16 mars 2022, kl 16.30

  Serdar Berdimuhamedow vann presidentvalet i Turkmenistan med 73 procent av rösterna. Han är son till Gurbanguly Berdimuhamedow som var landets president från 2006 fram till 19 mars då sonen tar över posten.

  Nio kandidater ställde upp i presidentvalet, i ett land med sex miljoner invånare som är känt för sitt autokratiska styre. Berdimuhamedow den yngre blir landets tredje president, hans far tog över efter Saparmurat Nijazov som tillträdde när landet blev självständigt från Sovjetunionen 1991.

  Valet kom hastigt påkallat då Berdimuhamedow den äldre meddelade sin avgång i februari. Serdars vinst med 73 procent av rösterna är betydligt sämre än faderns som vann två val med 98 respektive 97 procent. Han kommer dock stanna kvar i politiken som ledare av senaten. Fram till sin avgång var han också ledare för kabinettet.

  Att en far lämnar över ledarskapet till sin son på det här sättet är första gången i Centralasien. Landet för en slags neutralitetspolitik men är starkt beroende av Kina som köper landets naturgas. Man säljer också till Ryssland men det finns frågetecken för ländernas relation med anledning av de eskalerande sanktionerna.

  Turkmenistan gränsar till Afghanistan, Uzbekistan, Iran och Kazakstan. Landets befolkning består till 81,8 procent av turkmener, med kazaker som största minoritetsgrupp. 96,1 procent är muslimer.

   

   

  Fler notiser