Försäljning av cd och vinyl ökar kontinuerligt

  16 mars 2022, kl 17.15

  Cd-skivor kan anses som ett medium som tillhör det förgångna. Strömningstjänsterna tog över marknaden för ett tiotal år sedan och innan dess var mp3, mer eller mindre lagligt, en konkurrent.

  Men nu ökar försäljningen av cd i USA för första gången på två decennier, enligt data från Recording Industry Association of America, RIAA. 2020 sålde man 31,6 miljoner skivor och 2021 hade det ökat till 46,6 miljoner. Omsättningen ökade från 4,8 miljarder kronor till 5,8 miljarder.

  Man är långt ifrån toppnoteringen år 2000 då en miljard skivor såldes, men det är en del av en uppåtgående trend för fysisk musik. Försäljningen av vinyl har ökat stadigt de senaste femton åren och man landade totalt på 39,7 miljoner sålda 2021, vilket omsatte tio miljarder kronor.

  Cd och vinyl har totalt elva procent av omsättningen enligt RIAA. Betalda prenumerationer på strömningssajter utgjorde 57,2 procent och omsatte 86 miljarder kronor, reklamprenumerationer omsatte 18 miljarder.

  Vissa menar att vinyl ger en bättre helhetsupplevelse än cd. Det större formatet gör mer rättvisa åt omslagets design. I och med att man måste byta sida ganska ofta är man mer fysiskt involverad i sitt lyssnande. Även det karaktäristiska skrapandet från en vinylspelare gör sitt till helhetsupplevelsen, till skillnad mot det mer kliniska cd-ljudet.

   

   

  Fler notiser