Saudiarabien dödar 81 personer i sin största massavrättning i modern tid, säger de avrättade gick i Satans fotspår

  14 mars 2022, kl 14.00

  I lördags avrättades 81 personer i Saudiarabien. De döda var dömda för allt från mord till att tillhöra militanta grupperingar. Massavrättningen är den största som registrerats i Saudiarabien i modern tid.

  Lördagens avrättningar var fler än 1980 då dödsstraff verkställdes för 63 personer dömda för att ha intagit stora moskén i Mecka året innan.

  Saudiarabien halshugger oftast de som döms till döden men sa varken hur eller var avrättningarna utfördes denna gång.

  De flesta som avrättades var saudier och landets myndigheter säger att de avrättade mördat oskyldiga män, kvinnor, barn och poliser. Kungariket påstår också att flera av de avrättade var medlemmar i al-Qaida, IS och Yemens huthirebeller. Saudisk stats-tv säger att de ”gick i satans fotspår”.

  Den sunnimuslimska kungafamiljen har tidigare anklagats för att gå hårt åt shiamuslimerna i landet men avslöjar inte vilken tro de avrättade hade.

  Kronprinsen Mohammed bin Salman har liberaliserat landet. Han säger också att kungariket gjort sig av med alla kategorier av dödsstraff. Förutom den som ger muslimer rätt att döda den som dödat en familjemedlem samt de som hotar mångas liv. ”Då måste han straffas med döden. För det står i koranen”, konstaterar kronprinsen.

   

   

  Fler notiser