Regeringen ger bidrag till bilägare – tusenlapp klen tröst efter en vinter av elprisrekord som pungslagit hushållen

  14 mars 2022, kl 20.00

  De rekordhöga svenska bensin- och dieselpriserna har inte undgått någon. Att stå vid pumpen har blivit en dyr historia, med priser upp emot 30 kronor per liter. Bränsleprishöjningen kommer efter en vinter där elpriserna nått nya toppnivåer.

  Nu ser det dock ut som att svenska bilister kan andas ut, åtminstone en liten stund. Detta sedan regeringen beslutat att rikta ett särskilt bidrag om 1 000 kronor till svenska bilägare. För glesbygdsbor hamnar bidraget på 1 500 kronor.

  Bidragen utgör en del utav ett större stödpaket som innehåller en lång rad olika bidrag, så som höjda bostadsbidrag och ett nytt system för reseavdrag.

  Finansminister Mikael Damberg passar i samband med pressträffen även på att vara mycket tydlig:

  ”Prisuppgångarna är på grund av Rysslands agerande och direkt relaterade till den ryska invasionen.”

  Det föreslås också att reduktionsplikten, kraven på att blanda biodrivmedel i bensin och diesel, pausas under 2023, precis som de två föregående åren. Damberg tror inte att denna åtgärd får några negativa konsekvenser för klimatet.

   

   

  Fler notiser