Ballistiska robotar slår ner i kurdiska Iraks huvudstad Erbil tidigt på söndag morgon, USA anklagar Iran

  13 mars 2022, kl 18.00

  Ett dussin ballistiska robotar slog ner runt midnatt till i dag i staden Erbil i Iraks självstyrande kurdiska region. Amerikanska myndigheter anklagar Iran för attacken och säger att ett av målen var USA:s nya icke färdigbyggda konsulat, som dock ej träffades.

  Kurdiska inrikesministeriet rapporterar en civil skadad och förstörd egendom men inga dödsfall. En anonym irakisk säkerhetstjänsteman påstår att robotarna tillverkades i Iran.

  Ingen har tagit på sig ansvaret för angreppet och iranska myndigheter har inte uttalat sig.

  Attacken spekuleras vara hämnd för israelisk attack tidigare i veckan då två iranska militärer dödades i Syriens huvudstad Damaskus. Då lovade iranska revolutionsgardet att hämnas enligt iransk statsmedia.

  Varför Iran skulle skjuta robotar på ett amerikanskt konsulat i Erbil som hämnd mot Israel förklaras inte med mer än att Reuters nämner att en iransk journalist säger att robotarna hade ”hemliga israeliska baser” som mål.

  Iran är i konflikt med Israel och Saudiarabien. Båda de senare länderna och Kurdistan har stöd av USA. Turkiet är med i Nato men har konflikter med Kurdistan. Iran har band till Ryssland och Kina. Syrien har stöd av Ryssland.

   

   

  Fler notiser