Telia, Tele2, Telenor och Tre blockar ryska medier på order av EU, Bahnhof går emot, hänvisar till informationsfriheten

  13 mars 2022, kl 14.00

  EU beordrar 1 mars sina medlemsländer att blockera all form av sändning från Russia Today och Sputnik News inom sina gränser. Post- och telestyrelsen (PTS) lyder ordern och meddelar 4 mars att EU:s förordning gäller från 2 mars och innebär att de ryska kanalerna ska hindras från att sändas även i Sverige.

  I ett kort pressmeddelande förklarar PTS att blockering av innehåll kan strida mot nätneutralitetsförordningen men att den kan sättas ur spel för att uppfylla krav från EU. Nuvarande förordning från EU skapar ett sådant undantag.

  Telia meddelar att de ryska sajterna inte har varit tillgängliga för deras kunder sedan i onsdags. Tele2, Telenor och Tre blockerar också sina kunder från att läsa RT och Sputnik News.

  Bredbandsleverantören Bahnhofs vd Jon Karlung går dock emot beslutet och säger att han inte tror att censur är det mest effektiva sättet att möta desinformation. Han menar att den svenska publiken kan bilda sig en egen uppfattning om avsändare och budskap och att åtgärden dessutom kan gå emot informationsfriheten.

  Ny Teknik upplyser om hur man kan ta sig runt DNS-blockering från i alla fall Tele2 och Telenor för att läsa den förbjudna informationen.

   

   

  Fler notiser