VIDEO: Vraket efter Shackletons skepp Endurance från 1915 funnet utanför Antarktis, filmas av svensk undervattensdrönare

  11 mars 2022, kl 10.00

  Den irländske äventyraren Sir Ernest Shackleton, även kallad The Boss, ledde 1915 en expedition till Antarktis med målet att korsa kontinenten över sydpolen. Expeditionens skepp Endurance fastnade dock i packis innan de nådde land och besättningen tvingades stiga av på isen innan skutan krossades och sjönk i Weddellhavet i november 1915.

  Nu har Endurance återfunnits av expeditionen Endurance 22 på 3 008 meters djup ungefär sex kilometer söder om positionen dess kapten, Frank Worsley, uppgav. Den tio miljoner dollar dyra expeditionen finansieras av en anonym donator och följer på ett tidigare misslyckande för tre år sedan.

  Undervattensdrönaren Sabertooth, utvecklad av Saab, filmade det välbevarade vraket med endast lite sjöväxter på sig. Weddellhavet saknar cellulosanedbrytande mikroorganismer och då inga vrakplundrare har nått Endurance är skeppet är orört och dess trädetaljer välbevarade.

  Alla i den 27 man starka besättningen överlevde genom att efter fem månaders läger på isen segla i tre öppna livbåtar till Elefantön. Därifrån seglade sen Shackleton, Worsley och fyra besättningsmän nästan 130 mil genom isande vind och vatten till Sydgeorgien. Från Sydgeorgien organiserades en räddningsaktion för resterande besättningsmän.

   

   

  Fler notiser