Tidigare generationer fördummade av bly i avgaser

  11 mars 2022, kl 13.00

  Forskare från Duke University i North Carolina beräknar att 170 miljoner amerikaner födda innan 1996 gemensamt har tappat 824 miljoner IQ-poäng på grund av inandning av bly.

  Blyet finns i miljön och kommer främst från avgaser av bilar. Förutom att folk blir mindre intelligenta orsakar det även hjärt-lungsjukdomar. Bensin i USA är numera blyfri men effekterna av utsläpp från förr kommer ändå ge utslag på folkhälsan i många år framöver.

  En liten del av befolkningen har utsatts för extrem exponering och står för majoriteten av skadorna, enligt Aaron Reuben som är medförfattare till forskningsrapporten. Man började fasa ut bly 1986 och blev klar 1996.

  Växte man upp i miljöer med hög utsatthet, som nära motorvägar, blev man mer drabbad. Den farligaste perioden var under småbarnsåren då hjärnan utvecklas. I vuxen ålder kan man sluta röka, minska alkoholintaget och träna regelbundet, som ett sätt att motverka blyets effekter.

  För en genomsnittlig individ handlar det oftast om ett par tappade IQ-poäng och en liten ökning i risken för hjärt- och lungsjukdomar. Men på kollektiv nivå är det betydligt värre då befolkningen blir mindre intelligent och mindre kreativ.

  Idag finns det fortfarande bly i en del av dricksvattnet, 56 procent av amerikanerna har druckit blyförgiftat vatten under 2020, enligt en undersökning av Natural Resources Defense Council.

   

   

  Fler notiser