Soja i fiskfodret gör att hanyngel utvecklar äggstockar, forskare hoppas på stört mycket rom från de könsbytta störarna

  11 mars 2022, kl 19.00

  Japanska forskare har lyckats göra en grupp störar hundra procent honor, vilket kan pressa kaviarpriserna framöver. Professor Toshinao Ineno och hans kollegor på Kindaiuniversitetets avdelning för vattenbruksforskning i Shingū har utfört projektet.

  Man har tagit flavonoider från sojabönan, som har samma effekt som kvinnligt könshormon, och skapat grupper med bara honstörar. Vanligtvis är avkomman 50 procent av vardera kön vilket varit ett problem i försöken att öka kaviarproduktionen från arten. Att använda kvinnligt könshormon är förbjudet när slutprodukten används i matproduktion avsett för människor. Men med ämnet från sojabönan är det godkänt.

  Forskarna delade in störar i tre vattentankar och man använde sig av flavonoiden genistein i olika doseringsnivåer. 25 yngel vardera utfordrades under 180 dagar. Samtliga yngel som bar den manliga genen utvecklade äggstockar när de fick 1000 mikrogram av genistein per gram foder. I de två andra grupperna där dosen genistein istället var 100 respektive 10 mikrogram utvecklade ynglen med manliga genen inte äggstockar.

  Man vill nu utveckla ett sojabaserat foder så fiskarna kan tillgodogöra sig genistein på ett naturligt sätt. 2021 lyckades forskare från samma universitet göra en grupp malar helt till honor.

   

   

  Fler notiser