Duckduckgo sviker sina användare och blir politiskt korrekta

  11 mars 2022, kl 20.15

  I kölvattnet av Rysslands invasion av Ukraina har många företag och organisationer avslutat sin verksamhet i och med Ryssland. Netflix, storbanker som Goldman Sachs, kreditkortsföretaget American Express och åtskilliga andra.

  Duckduckgo är en sökmotor som blivit känd för att ha en bättre integritetspolicy än till exempel Google. Man spårar inte sina användare och deras sökningar. Men nu har man valt att lägga ryska sajter lägre i rangordningen, alltså det sätt som algoritmerna lägger fram sökresultaten till användaren. Anledningen är att man inte vill sprida rysk propaganda och desinformation. Man kommer också lägga till rutor, ”information boxes”, med så kallad kvalitetsinformation om aktuella nyheter.

  Gabriel Weinberg är vd för Duckduckgo:

  Det är ännu oklart om det blir en enskild sökmotor som tar över förstaplatsen hos användare som månar om sin integritet. Brave Search har nämnts som ett alternativ, liksom franska Qwant. Swisscows, Yippy och Startpage har också nämnts som några som populära för sitt integritetstänk.

   

   

  Fler notiser