Bergsbestigande Brooklynbo räddad två dagar i rad på vandringsled i Arizona

    10 mars 2022, kl 15.15

    Philip Vasto, 28, från New York ringde räddningstjänsten efter att ha vandrat vilse i bergskedjan San Francisco Peaks i Arizona 2 mars. Räddningspersonalen uppmanade honom att vänta till varmare månader innan han försökte bestiga Humphrey Peak igen.

    24 timmar senare ringde Vasto på nytt.

    Då hade han skadat sig i ett fall i snön och riskerade att frysa ihjäl om han inte undsattes tillräckligt snabbt. Räddningstjänsten transporterade ned honom med helikopter.

    Vasto förutsåg inte att det var svårare att nå bergstoppen än på de Youtubefilmer han sett. Där verkade det som att man kunde ta sig upp på ett par timmar. Men det var under en årstid utan snö.

    När Vasto klockan 14.30 inledde sitt första försök att nå toppen tog det honom en timme bara att hitta vandringsleden. “Om jag startar tidigt på morgonen så kommer jag ha all tid i världen att nå toppen”, resonerade han innan sitt andra försök 09.00 dagen därpå.

    Räddningsarbetaren Aaron Dick säger att mer lättillgänglig information kring vandring ironiskt nog leder till att fler utsätter sig för fara eftersom att de tar genvägar och inte lär sig grundläggande färdigheter. De litar istället på att räddningen finns ett knapptryck bort i telefonen.

     

     

    Fler notiser