Ny president i Sydkorea i maj, konservativa oppositionens kandidat Yoon Suk-yeol vann jämnt val

  10 mars 2022, kl 19.00

  Onsdag kväll svensk tid erkände det styrande Demokratiska partiets kandidat Lee Jae-myung vid en pressträff sig besegrad av oppositionens kandidat Yoon Suk-yeol i Sydkoreas presidentval. Valet var jämnt och med 98% av rösterna räknade är siffrorna 48,6% mot 47,8%.

  Valkampanjen har varit ovanligt hård och kantad av smutskastning och skandaler.

  Sydkorea anpassade också sina lagar för att alla med covid-19 skulle kunna rösta.

  Vinnaren företräder Folkets maktparti och är en uttalad antifeminist som lovat att avskaffa Sydkoreas jämställdhetsmyndighet eftersom han menar att sydkoreanska kvinnor inte utsätts för systematisk diskriminering.

  Suk-yeol lovar att sänka skatterna för att råda bot på bostadsbrist. Han vill ge stöd till egen- och småföretagare och uppmuntrar privat sektor att skapa nya jobb och bygga miljoner nya hem. Han vill också ta bort hinder för långa arbetsdagar och minimilön.

  Han tvingas också hantera Nordkoreas intensifierade hot med robotuppskjutningar under början av året.

  Förloraren vädjade till vinnaren att verka för att Sydkorea enas och kommer över olikheter. Suk-yeol sa att de måste enas för folket och landets skull.

  Yoon Suk-yeol tillträder presidentposten 9 maj.

   

   

  Fler notiser