Nationalistiska upplopp på Korsika efter att jihadist brutalt misshandlat lokalpatrioten Yvan Colonna i franskt fängelse

  10 mars 2022, kl 14.15

  Natten mellan onsdag och torsdag drabbade demonstranter och polis samman på den franska ön Korsika. Demonstranterna blev våldsamma och kastade stenar och brandfacklor mot gendarmeriet.

  Ilskan sprang ur att en medfånge till Yvan Colonna överfallit och nästan misshandlat honom till döds i franskt fängelse 2 mars. Han ligger nu i koma.

  Colonna är dömd för ett mord 1998 på en regional tjänsteman, Claude Érignac, men vissa på Korsika uppfattar honom som en hjälte som kämpade för öns självständighet. Själv hävdade Colonna sin oskuld under rättegången och menade att han dömdes på förväg av medier.

  Colonna lyckades hålla sig undan i fem år och greps först 2003 i de korsikanska bergen där han livnärde sig som fåraherde.

  Hundratals demonstrerade i Korsikas största städer Ajaccio, Calvi och Bastia, vilket snabbt blev till konfrontation med säkerhetsstyrkor. I Ajaccio bröt sig demonstranter in i en domstolsbyggnad och vandaliserade en bank. 14 personer skadades i staden.

  Franska myndigheter har förut nekat Colonnas begäran att bli förflyttad till Korsika.

  Den kamerunske jihadisten Franck Elong Abe har erkänt överfallet och säger att han blev arg på ”hädande uttalanden” från Colonna.

   

   

  Fler notiser