Fossil uppkallas efter stofil

  9 mars 2022, kl 19.00

  Vampyrbläckfisken upptäcktes i Montana redan 1988, men först nyligen har man förstått att det är en egen art. Därför har man döpt den och namnet är inspirerat av USA:s 46:e president Joe Biden. Syllipsimopodi bideni har tio tentakelliknande armar och levde 328 miljoner år sedan. Den har hittats som fossil och är passande uppkallat efter ett blivande, men nuvarande stofil.

  Forskare från American Museum of Natural History valde namnet då deras rapport publicerades strax efter president Bidens installationsceremoni. Christopher Whalen som ledde studien sade att han inspirerats av Bidens löften om att bekämpa mänskligt förorsakade klimatförändringar, och att han tycker att man bör lyssna på vetenskapsmän.

  Vampyrbläckfisken tillhör gruppen bläckfiskar, men denna har tio armar till skillnad från det vanliga åtta. Denna art är således helt unik. Den är också 82 miljoner år äldre än den näst äldsta arten. Man kan nu också fastslå att alla bläckfiskar från början hade tio armar.

  Två av armarna är längre än de andra och kroppen är torpedformad precis som dagens bläckfiskar. Syllipsimopodi betyder ungefär greppbar fot, från grekiskan, syftandes på bläckfiskens förmåga att greppa och omsluta saker med armarna.

  Forskarna hoppas upptäckten fortsätter bringa klarhet i bläckfiskarnas evolutionära utveckling.

   

   

  Fler notiser