Bostadspriser fortsätter upp, börsens trend ner, råvaror rusar upp, bitcoin ned senaste månaden

  8 mars 2022, kl 13.30

  Det senaste året har bostadsrätter ökat i pris med +7,2% enligt Svensk Mäklarstatistik. Motsvarande siffra för villor är +11,5%. Priserna fortsätter att öka den senaste månaden med bostadsrätter +1,7% och villor +1,3%.

  Riksbanken aviserar höjning av reporäntan under senare delen av 2024 men marknaden förväntar sig höjningar av räntan redan under 2022 om man ser till hur de prissätter räntekontrakt. Detta eftersom inflationen är högre än Riksbankens mål och tidigare prognoser. Reporäntan påverkar människors möjlighet att betala av på lån, ta lån och köpa bostäder kraftigt.

  Stockholmsbörsens trend det senaste året har varit nedåt, OMXS30 -17,94%, och det gäller även senaste veckan, -4,76%.

  Stockholmsbörsen ägs och drivs av det amerikanska företaget Nasdaq. Deras börs i New York är världens näst största och visar en liknande nedåtgående trend senaste månaden.

  Priset på råvaror har däremot i allmänhet gått upp det senaste året där nickel sett störst uppgång med +157,65%, följt av tenn, +98,74%, och Brentolja +85,70%. Även priser på trä och byggvaror har ökat kraftigt det senaste året.

  Bitcoin har visat nedgång på -4,45% senaste månaden och har totalt minskat med -14,11% senaste året.

   

   

  Fler notiser