Svampjudendomen växter fram i den psykedeliska myllan

  7 mars 2022, kl 15.00

  Vissa liberala judiska strömningar rör sig bort från traditionella böner och religiösa ritualer. Man börjar praktisera en form av mindfullness, meditation och liknande för avslappning och kontemplation. Somliga rabbiner inom denna rörelse har tagit steget till att börja använda hallucinatoriska droger. Efter att svampar med ämnet psiloscybin avkriminaliserats i vissa delstater så har spirituella gemenskaper bildats kring användandet av dessa. Det är under ordnade former som man använder ”magiska svampar” för att uppnå en högre form av religiösa upplevelser.

  Ben Gorlick, även kallad svamprabbinen, leder en församling i Denver kallad Den magiska stammen. Namnet för tankarna till Israels tolv stammar, men med en klar anspelning till svampdroger. Hans församling träffas en gång i månaden och intar då svampextrakt samtidigt som man utför en andningsövning, för att kunna få ut maximalt av denna trippade upplevelse.

  Enligt Madison Margolin, som opinionsbildar i frågan, behöver judar en ”extatisk återfödelse” eftersom sekulär och reformerad judendom sakta dör ut. Genom psykedeliska droger kan man återfinna en mystisk tradition som funnits inom judendomen sedan urminnes tider.

  Det återstår att se om magiska svampar kan konkurrera med strikt traditionell judisk tradition, och om talmudiska böner kan ersättas med timslånga trippar.

   

   

  Fler notiser