Världsettan slovenen Tadej Pogačar leker hem cykelklassikern Strade Bianche efter en solokörning på 5 mil

  5 mars 2022, kl 19.23

  Strade Bianche, årets första cykelklassiker, gick i dag av stapeln i Italien och Toscana. Vi fick se en uppvisning av världens bäste cyklist. Med drygt 50 km kvar ryckte Tadej Pogačar i det 11,5 km långa gruspartiet Monte Sante Marie och inte ens världsmästaren Julian Alaphilippe kunde hänga med. När han märkte att alla släppte tänkte Pogačar att det var lika bra att satsa allt. När gruspartiet var slut 8 km senare ledde slovenen med över 30 sekunder före Carlos Rodriguez Cano och det som var kvar av klungan hittades först minuten efter. Som mest ledde han med över en och en halv minut och den tvåfaldige Tour de France-vinnaren kom i mål på det vackra Piazza del Campo i Siena 37 sekunder före den 41-årige spanske legenden Alejandro Valverde. 

  Nio cyklister gick tidigt i en utbrytning. Loppet fick en dramatisk vändning med ungefär 100 km kvar, då den starka vinden blåste omkull några cyklister och orsakade en stor krasch. Både Pogačar och Alaphilippe fanns bland de som drabbades och det uppstod kaos med cyklister utspridda över banan. Fältet hann dock samla sig innan Tadej Pogačar bestämde sig för att köra solo.

  Loppet är 184 km långt varav 63 km är grusväg.

   

   

  Fler notiser