Fällskärmshoppande spindlar invaderar USA, asiatiska joro-spindeln har etablerat sig i Georgia och South Carolina

  5 mars 2022, kl 19.00

  En asiatisk fallskärmshopparspindel har invaderat USA. De har etablerat ett brohuvud i staterna Georgia och South Carolina och väntas sprida sig snabbt i Alabama.

  Trichonephila clavata eller joro-spindel är känd för att kunna använda sitt nät som fallskärm för att färdas med vinden. Det förekommer också rapporter om att spindeln sprids genom att lifta med människor.

  Joro Spider - Trichonephila clavata (50564813031).jpg

  Honan är, som ofta i spindelvärlden, större än hanen och kroppen kan bli upp till 25 millimeter lång.

  Arten har en klargul färg vilket gör den lätt att känna igen, och har givit den en särskild plats i japanska folksägner: Jorōgumo är en spindel som kan förvandlas till en vacker kvinna som letar efter män att förföra och linda in i sitt silke för att sen sluka.

  I Sandviken har det nyligen uppmärksammats att det finns en chilensk mycket giftig spindel. Enligt biologen Lars Jonsson har den sydamerikanska fiolspindeln funnits där sedan åtminstone 2014 och kommer bli svår att utrota.

  Joro-spindeln klarar av minusgrader och tros kunna sprida sig även i norra USA.

  Kanske invaderar den också Sverige?

  I så fall finns det hopp hos bevingade jägare:

   

   

  Fler notiser