Gangsteradvokat häktad på sannolika skäl för medhjälp till förberedelse till mord, Ekrem Güngör greps i tisdags

  4 mars 2022, kl 21.00

  Ekrem Güngör greps i tisdags i Haninge kommun och är nu häktad på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till förberedelse till mord. Vilket är den starkaste misstankegraden.

  Han uteslöts ur Advokatsamfundet tillsammans med sin kollega Amir Amdouni i juni förra året för att ha läckt hemlig information till det kriminella Vårbynätverket.

  Det var i samband med att polisen kom över en stor mängd krypterad information från meddelandetjänsten Encrochat som Güngörs och Amdounis samarbete med Vårbynätverket uppdagades. I chattarna kallas de ”kungen” och ”prinsen”.

  Nu är ”kungen” Güngör misstänkt för att i april 2020, när han fortfarande var verksam som advokat, vara inblandad i brotten han häktats för.

  Åtal ska väckas senast 17 mars 2022 och Södertörns tingsrätt har meddelat yppandeförbud för de som deltagit vid förhandlingen bakom stängda dörrar.

  Polisen skriver i en rapport om lärdomar från materialet i Encrochat att de under våren 2020 ingrep mot runt tio långt gångna mordplaner. Dock var dessa endast en liten del av alla fall då våld diskuteras och planeras i materialet. Polisen skriver också att det ofta är slumpmässiga omständigheter som avgör om våldsdåd genomförs, skjuts på framtiden eller avbryts.

   

   

  Fler notiser