Ny effektiv teknologi för återvinning av solpaneler

  3 mars 2022, kl 13.00

  Många av solpanelerna som används idag väntas behöva skrotas på 2030-talet. Det innebär att återvinningsbranschen kommer växa och utvecklas.

  I Tokyo har NPC Inc utvecklat nya maskiner som möjliggör för att återvinna upp till 90 procent av solpanelen. De använder ett blad som hettas upp till 300 grader för att avlägsna glaset från solpanelen. Den tar också bort andra material som harts och koppar som sorteras för sig. Maskinen kan återvinna en solpanel i minuten, runt 140 000 per år.

  Man har redan sålt fem maskiner inom Japan, med ett pris på runt 8 miljoner kronor styck. Man har också fått en beställning från Frankrike. Man har även sålt ett par billigare modeller av sin nya maskin.

  Myndigheterna har beräknat att det kommer vara runt 170 000 till 280 000 ton skrot från utgångna solpaneler år 2036. Återanvändning går, men är inte populärt då få vill köpa gammal teknik med lägre verkningsgrad i panelerna. Dock kan man sälja vidare silver och aluminium som utvinns ur skrotade paneler.

  Ett annat företag är Niimi Solar Company som utvecklat en teknik som använder vattenånga för återvinning av solpaneler. Vattnet hettas upp till 600 grader och även där kan man återvinna 90 procent av solpanelen. Man hoppas kunna sälja tekniken kommersiellt 2023.

   

   

  Fler notiser