Tio år sedan Andrew Breitbart gick ur tiden

  1 mars 2022, kl 15.00

  Den 1 mars 2012 avled Andrew Breitbart av en hjärtattack. Han hade trots sin ringa ålder redan blivit ett känt namn inom media. Han var med och grundade Huffington Post, men är mest känd för att ha startat Breitbart News 2007, en ny konservativ nyhetssajt som klev in i informationskriget. Det blev den mest betydelsefulla konservativa mediesatsningen i USA sedan Fox News.

  Breitbart själv växte upp i Los Angeles och blev konservativ först efter college. Speciellt Clarence Thomas nomineringsprocess till USA:s högsta domstol 1991 blev en väckarklocka för Breitbart. Thomas finns också med i en hyllningsvideo som Breitbart News publicerat, tillsammans med över 50 kända konservativa politiker och medieprofiler. Tucker Carlson, Sean Hannity, Ben Shapiro, Nigel Farage och Sarah Palin, för att nämna några.

  Breitbart är känd för att ha myntat uttrycket ”politics is downstream from culture” (politik är nedströms kulturen), vilket också kallas Breitbartdoktrinen. Steve Bannon, känd för att under en period varit Donald Trumps kampanjmanager i valet 2016, blev vd för Breitbart News efter Breitbarts bortgång 2012.

  Andra kända konservativa profiler som arbetat för Breitbart News är Ben Shapiro, som sedan startade sitt eget mediehus The Daily Wire, och Milo Yiannopoulos som numera är fristående debattör och författare.

   

   

  Fler notiser