Nigeria river kåkstäder i Port Harcourt, boende förpassas till hemlöshet på gatorna

  1 mars 2022, kl 19.00

  Nigerianska myndigheter har förstört delar av slumområden i Urualla, Port Harcourt, från i slutet av januari. Man har också märkt ut fler områden för framtida rensning. Motivet är sanitet, man vill ta bort kåkstäder vid kustområdet. 15 000 personer beräknas blivit hemlösa.

  I slumområdena produceras och säljs paraffin och diesel illegalt, något myndigheterna gett sig den på att sätta stopp för. Paulinus Nsirim, chefen för informationsmyndigheten, underströk att detta är ett mycket framgångsrikt krig mot kriminella som förvandlat slumområden till tjuvnästen.

  Kritiker menar dock att aktionen är ett sätt att ta mark från de boende. Att det finns kriminalitet i områdena berättigar inte att man river människors hus, säger Megan Chapman som är vice ordförande för organisationen Justice and Empowerment Initiatives och arbetar i Port Harcourt.

  En boende som bott i Elechi i 60 år säger att de inte fick någon förvarning om rivningen. Det påstods att de fått en förvarning sju dagar innan. Rivningarna överses av nigeriansk militär och polis. Personer som protesterar mot rivningarna har tagits till arresten och hållits inlåsta. Även personer som försökt samla ihop sina tillhörigheter i rasmassorna.

  Enligt lagen ska boendes få kompensation för sina hus, men så har inte skett. Många är idag hemlösa och bor på gatorna.

   

   

  Fler notiser