USA kör in krigsmateriel i och stjäl olja från Syrien, Israel skjuter raketer och genomför luftangrepp mot samma land

  27 februari 2022, kl 14.00

  Statliga syriska nyhetsbyrån Sana hävdar att Israel utfört luftangrepp mot mål i Damaskus i onsdags kväll. Tidigare under dagen rapporteras missilbeskjutning från Golanhöjderna mot mål i Syrien.

  Israelisk media rapporterar att för två veckor sedan drogs luftvärnssirener igång nära staden Umm el Faḥm av syriska luftvärnsrobotar. Sana säger att det var försvar mot ett luftanfall som dödade en soldat och fem civila.

  Israel hävdar att deras beskjutning är mot pro-iranska mål i Syrien.

  Ryske utrikesministern Sergej Lavrov fördömde i måndags israeliska attacker mot Syrien och varnar för att det kan leda till en eskalering. Samtidigt kom den ryska ambassaden i Jerusalem med ett uttalande om att samarbetet mellan Israel och Ryssland ska fortgå i Syrien för att undvika att deras styrkor hamnar i direkt konflikt.

  Den syriska statsmediakanalen rapporterar också att USA kör in krigsmateriel i norra Syrien tillsammans med tomma tankbilar för att stjäla olja. Anklagelserna har tidigare rapporterats om av Newsweek där information framförs om att oljestöld skulle göras med Trumps goda minne. I en affär med företaget Exxon Mobil med skydd av Pentagonstödda Syrian Democratic Forces, en mestadels kurdisk milis.

   

   

  Fler notiser