Taiwanesiskt stridsflyg motar bort kinesiska attackplan som kränker Taiwans luftrum

  27 februari 2022, kl 18.00

  Taiwan skickar under torsdagen upp stridsflyg för att mota bort nio kinesiska militärflygplan som flög in över önationens luftrum. Det var åtta stycken kinesiska J-16 stridsflyg och ett Y-8 spaningsplan som utförde denna kränkning av Taiwans luftrum.

  Den 23 januari var det hela 39 kinesiska flygplan som flög in över ön. Och sedan dess har sporadiska inflygningar genomförts med färre plan åt gången.

  Taiwan meddelar i ett uttalande att de också mobiliserade luftvärnsrobotar för att ”övervaka aktiviteterna”. Det sista är en standardfras Taiwan använder för att beskriva liknande svar på Kinas aktiviteter.

  Kina har aldrig erkänt Taiwans självständighet utan hävdar att ön är en del av det kommunistiska jättelandet.

  Händelseutvecklingen sedan invasionen av Ukraina inleddes följs noga av ledningen i Taipei då de är oroliga för att Kina ska utnyttja situationen. Inga ovanliga rörelser hos kineserna har upptäckts, men Taiwan har ökat sin beredskap.

  Kina har hamnat i knepig roll då de hittills stöttat Ryssland men samtidigt har jobbat på en bild av sig själva som en nation som inte lägger sig andra staters inre angelägenheter. Om Taiwan förklarar sig självständigt har Kina hotat anfalla militärt.

   

   

  Fler notiser