Nordkorea avfyrar ballistisk robot 300 kilometer österut, åttonde uppskjutningen det här året, fler än under hela 2021

  27 februari 2022, kl 20.00

  Nordkorea avfyrade under söndagen en ballistisk robot ut över havet i östlig riktning. Det är den första roboten sedan sju stycken sköts upp under januari 2022. Det spekuleras i att Nordkorea avstått från att testa robotar under sitt allierade nordliga grannland Kinas arrangemang av vinter-OS.

  Roboten avfyrades från Sunan, nära Nordkoreas huvudstad Pyongyang, och flög nästan 300 kilometer i östlig riktning och nådde en höjd av 620 kilometer, enligt sydkoreansk militär.

  Fler robotar har nu avfyrats från Nordkorea under 2022 än under hela 2021. Testerna kan vara del i utvecklingen av de robotar Kim Jong-un beordrat ta fram för att ha kapacitet att slå mot ”USA och deras allierade med kärnvapen”.

  Föregående robottest av Nordkorea var en Hwasong-12 interkontinental ballistisk robot som nådde 800 kilometer långt och nästan 2 000 kilometer högt innan den slog ner i havet öster om sin uppskjutningsplats. Då var det det fräckaste testet av ballistisk robot sedan november 2017.

  Presidenten i Sydkorea, Moon Jae-in, beskriver avfyrningen som djupt oroande och beklaglig och kallade till säkerhetsmöte i samband med uppskjutningen.

   

   

  Fler notiser