Socialstyrelsen slutar rekommendera kemisk kastrering av barn som behandling för könsdysfori

  24 februari 2022, kl 15.00

  Socialstyrelsen kom i tisdags ut med en ny rapport som innehåller rekommendationer för hormonbehandling vid könsdysfori hos unga.

  I ett pressmeddelande skriver myndigheten att mellan 2008 och 2018 mångdubblades antalet nya fall av diagnosticerad könsdysfori. Flickor mellan 13 och 17 år var värst drabbade.

  Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, säger att i princip ingen ny kunskap har tillkommit sedan de senaste rekommendationerna 2015.

  Ändå ändras praxis nu alltså kraftigt.

  2015 sa myndigheten att den rekommenderade vården – som redan då alltså saknade stöd i forskning – åtminstone skulle följas systematiskt. Inte ens detta har skett och experimenten som drabbat runt 800 barn kan nu inte längre ske med Socialstyrelsens goda minne.

  Hormonbehandlingen som utövats kallas av överläkare Ricard Nergårdh för kemisk kastrering.

  I debatten kring HBTQ-frågor framförs argument för att alla i Sverige ska acceptera HBTQ-människor ”som de är” samtidigt som alla ska vara med och betala för vård som förändrar HBTQ-människor.

  Det är biologiskt omöjligt att byta kön och det finns variationer i feminitet och maskulinitet bland både män och kvinnor, särskilt när de är i tonåren.

   

   

  Fler notiser