Hus för en euro i Italien, renoveringsobjekt säljs för symbolisk summa till drömmande utlänningar

  24 februari 2022, kl 13.00

  Fallfärdiga hus säljs i Italien för en euro, ofta till utlänningar, för att renoveras. Idén från flera italienska borgmästare är att sovande kulturskatter åter ska blomma med hjälp av mer resursstarka köpare från utlandet.

  Mussomeli på Sicilien är en sådan stad. Det hävdas att staden grundandes på 1300-talet av Manfredi III Chiaramonte under namnet Manfredi och senare ändrade namn till nuvarande med arabiskt ursprung.

  Staden ligger på en kulle och ser på håll precis ut som hur man föreställer sig en gammal italiensk stad på en höjd med sina många självständiga mindre byggnader med brandgula tak.

  Många har redan köpt sina renoveringsobjekt. Ingen verkar ångra sig men flera berättar om att planerna inte gått riktigt som det var tänkt. Bland annat har statliga skattelättnader på 110% för italienare för att göra sina hus mer energieffektiva lett till svår brist på hantverkare. Byggnadsmaterials pris har också ökat 25%.

  Budgeterna för renoveringarna är förvånansvärt låga på mellan 278 000 kr till 2,1 miljoner kr.

  Återstår att se om kalkylerna håller med tanke på att nedgångna hus tenderar att innehålla dolda fel som i värsta fall kostar skjortan att åtgärda.

   

   

  Fler notiser