Nya Zeeland: Tjur som överlevde vattenfall och åtta mils färd nedför flod belönas med möjligheten att bestiga kviga

  23 februari 2022, kl 16.00

  Översvämningar och skyfall är vanliga på Nya Zeelands västkust. De drabbar befolkningen hårt. De sammanlagda kostnaderna för två stora oväder i februari i år beräknas kunna bli så stora som 450 miljoner kronor. I Shenandoah förlorade en mjölkbonde 70 kor vid den senaste översvämningen, hans granne Tony Peacock trodde att han förlorat två kor och en tjur.

  Men när han en vecka efter stormen fick ett telefonsamtal insåg han att tjuren överlevt.

  En annan bonde hade upptäckt Peacocks bortspolade Herefordtjur. Han stod i ett björnbärssnår – långt från den plats där han försvann.

  Peacock har räknat ut att det mest troliga är att tjuren överlevt en vådlig färd; åtta mil nedför Maruiafloden, vilket innebär att han överlevt ett tio meter högt vattenfall, vidare i den lömska Bullerfloden, med många klippor i vattnet. Som genom ett under lyckades tjuren undvika att spolas ut till havs och bli hajmat.

  Tony Peacock har redan fått telefonsamtal från bönder som vill ha bra anlag att avla på och som är intresserade av den långdistanssimmande tjuren ska få träffa deras kor.

  Det ligger kanske inte helt i linje med Tony Peacocks planer på att tjuren ska få ta igen sig, kanske till och med gå i pension. Men först ska det bli ett välkomstparty med mycket grönt gräs.

  Men antagligen är den uthållige tjuren inte helt negativ till tanken på att få ägna sig åt avel.

   

   

  Fler notiser