Israel beskjuter mål i Syrien

  23 februari 2022, kl 12.00

  Israel har skjutit raketer mot mål nära staden Quneitra i Syrien. Beskjutningen skedde strax efter midnatt och orsakade bara materiella skador. Enligt syrisk militär har raketerna skjutits från Golanhöjderna. Quneitra är till största delen förstörd och ligger i en FN-kontrollerad buffertzon mellan Israel och Syrien.

  En vecka tidigare rapporterades det om en annan raketbeskjutning, mot ett mål söder om huvudstaden Damaskus.

  Även 9 februari besköts mål i Syrien, då mot luftvärnspjäser. Detta sägs vara som svar på en missil som avfyrats från Syrien.

  Israel har valt att inte kommentera händelserna. Detta är ett standardförfarande från landet, som sedan inbördeskriget bröt ut i Syrien 2011 kontinuerligt beskjutit mål inne i landet. Det har varit både mot mål som tillhör den syriska regimen, och mot Iran- eller Hizbollah-trupper och ställningar. Man har målmedvetet försvårat för dessa att stärka sitt fäste i Syrien.

  USA erkände Golanhöjderna som israeliskt territorium 2019, men en stor del av världen betraktar det som ockuperad mark, erövrat från Syrien under sexdagarskriget 1967.

  Befolkningen på Golanhöjderna är runt 50 000 och av dem är runt 22 000 israeliska nybyggare. Nybyggarna bor på land tidigare tillhörande syrier som flytt under kriget 1967.

   

   

  Fler notiser