”Invasionen av Ukraina har börjat” säger Storbritanniens hälsominister Sajid Javid, Putin säger Ukraina skapats av Lenin

  22 februari 2022, kl 19.00

  Sporadiska dödliga strider pågår på gränsen mellan Ryssland och Ukraina och har gjort det sedan Ryssland annekterade Krim 2014.

  Ordkriget trappades sent i går upp då Putin höll ett timmeslångt tal (officiell transkription) där han hävdade att Ukraina är skapat av Lenin, utför folkmord i östra Ukraina och förbereder sig för att skaffa kärnvapen. Han menar också att väst och Nato har spottat på Rysslands försvarsintressen i åratal genom att flytta militär infrastruktur närmare Rysslands gräns mot Ukraina.

  Ukrainas territorium har växt betydligt i flera omgångar: Under det ryska tsardömet (1654-1917), och under de sovjetiska ledarna Vladimir Lenin (1922), Josef Stalin (1939 och 1945) samt Nikita Krustjev (1954). Grafik: Wikipedia

  I samband med talet beordrade han ryska trupper att gå in i de två regionerna Luhansk och Donetsk i östra Ukraina. Som han erkände som självständiga i sitt tal.

  De flesta västerländska ministrar inklusive Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj undviker att använda ordet invasion kring Rysslands agerande. Men Sir Richard Shirreff, en tidigare hög Natochef, kallar Putins agerande invasion och varnar för att situationen kan eskalera till ett katastrofalt krig inte skådat sedan 1945.

  Läget jämförs också med det som hände kring Sudetenland 1938, då ett område med tysk befolkning lämnades över till Hitler i vad som nu sägs vara ett försök att undvika storskalig väpnad konflikt.

   

   

   

  Fler notiser