Appleanställda använder Androidtelefoner, vill undvika spionagerisk vid organisering i fackföreningar för att höja löner

  22 februari 2022, kl 20.00

  Apples detaljhandelsanställda i USA är missnöjda med sina löner och rapporteras organisera sig för att hävda sina intressen mot sin arbetsgivare. I vissa fall använder de Androidtelefoner för att undvika risken att Apple spionerar på dem.

  Ledarna säger att deras löner inte har ökat i takt med inflationen och att de därmed i praktiken tjänar mindre. Detta trots att Apple tjänar mer pengar än någonsin i och med stigande vinster genom covid-19-hysterin.

  Det är säljare och personer som säljer, felsöker och löser problem åt kunder som organiserar sig. De tjänar mellan 17 och 30 dollar i timmen. Apple har 65 000 sådana anställda och försäljning genom dem och företagets hemsida står för 36% av de 366 miljarder dollar stora intäkterna 2021.

  Anställda från flera stora amerikanska företag – Starbucks, REI, Raven Software och Google – har genomfört liknande processer nyligen.

  Alla arbetare har inte lyckats med sina strävanden efter organisation. Anställda på ett lager tillhörande Jeff Bezos-ägda Amazon i Alabama röstade emot att skapa en fackförening april 2021. De ska dock rösta igen efter att oegentligheter funnits vid den första omröstningen, rapporterar Jeff Bezos-ägda Washington Post.

   

   

  Fler notiser