VIDEO: Finland vinner tyvärr OS-guld i ishockey

  21 februari 2022, kl 17.15

  Finland bärgar sitt första OS-guld i ishockey efter att ha besegrat ryska laget i finalen med 2–1. Finlands mål gjordes av Ville Pokka och Hannes Björninen, ryska lagets av Mikhail Grigorenko. Matchen spelades i Pekings Nationella inomhusstadion.

  Turneringen i Bejing spelades utan NHL-stjärnor, efter att den amerikanska ligan beslutat att inte tillåta spelare delta på grund av coronapandemin. Flera NHL-lag fick spelare infekterade och ställde in matcher i ett redan tajt schema.

  Tävlingen kan i stället sägas vara en B-turnering, med många spelare från KHL, SHL och andra europeiska hockeyligor. Värdlandet Kina hade för få egna spelare av rätt kvalitet, laget bestod därför av elva kanadensare, nio kineser, tre amerikaner och en ryss. Tjeckien missade kvartsfinal för första gången under hockeyslutspel i OS.

  Finland hade varit i final en gång tidigare, 2006 mot Sverige. Då var alla NHL-stjärnor med och Sverige vann med 3–2 sedan Nicklas Lidström pangat in segermålet.

  Nationalsporten i Finland är boboll, pesäpallo, som har likheter med baseball. Två lag om nio man vardera, slagträ och boll behövs för spel. Boboll var uppvisningssport i sommar-OS i Helsingfors 1952. Sporten finns även i Estland och Sverige.

   

   

  Fler notiser