Kinesen Li hölls fången som blodslav i Kambodja

  21 februari 2022, kl 11.00

  En kinesisk man blev kidnappad av en liga i staden Sihanoukville i Kambodja. Där blev han hållen fången av vakter och tvingades donera blod, annars skulle de plocka organ ur honom. Gänget sysslade med bedrägeriverksamhet. Kinesen som heter Li i efternamn fick till slut hjälp av en ligamedlem att fly ur sin fångenskap.

  Den 31-årige Li tappades på 800 milliliter blod per månad sedan augusti i fjol då han tillfångatogs. Troligen såldes blodet sedan på nätet till privatpersoner. Eftersom han blev tappad på blod så ofta fick han blåmärken på armarna. Till slut var venerna i armarna så slitna att han blev tappad på blod från huvudet.

  Normalt så rekommenderar amerikanska Röda Korset ett minimum på 56 dagar mellan varje bloddonation. Det kan ta månader för röda blodkroppar att återskapa sig. Tre donationstillfällen om året är garanterat säkert.

  När Li blev intagen på sjukhus hade flera organ nästan lagt av och han var nära döden. Han vårdas nu för sina skador och hans läge har stabiliserats.

  Li hade först vägrat ligans krav på att han medverkade i ett bedrägeri, men eftersom han inte har några föräldrar så fanns det ingen att kräva lösensumma av. Därför använde ligan honom som blodslav i stället. Han såg minst sju andra män som hölls fångna av ligan, och de misshandlade honom med kofösare.

  Kinas ambassad i Kambodja har uppmanat landet att prioritera utredningen av fallet.

   

   

  Fler notiser