Finländsk OS-skidåkare förfrös kuken under femmilen, fullföljde ändå loppet och slutade på 28:e plats av 60 startande

  20 februari 2022, kl 18.00

  Iskalla vindar blåste genom Zhangjiakou, Kina, under masstarten för herrarnas 50 km längdskidtävling i OS. Tävlingen kortades ner till 30 km och sköts upp en timme på grund av oro för köldskador på åkarna. Deras tunna dräkter och små plåster för ansiktet och öronen hjälper inte mycket mot bitande kyla.

  I en timme och 16 minuter stakade finske Remi Lindholm runt med vindarna huggande mot sin hud. Vilket ledde till att han förfrös sin kuk för andra gången på ett år då samma sak hände i en tävling i hemlandet förra säsongen.

  Han använde en värmepåse för att tina upp och ut sin lem efter loppet. ”När mina kroppsdelar började värmas upp efter målgång var smärtan outhärdlig”, berättar han.

  Den svenske åkaren Michael Eklöf riskerade förra säsongen att förlora sin stortå efter ett långlopp i Schweiz. Den gången blev flera åkare inlagda på sjukhus med allvarliga köldskador på främst fingrar och tår.

  Det är viktigt att värma upp köldskadade personer och kroppsdelar långsamt. En väns hud är perfekt temperatur och armhålor är utmärkta uppvärmningsplatser. Värm inte heller upp skadan om den riskerar att kylas ned igen innan du får vård eftersom skadan då kan bli värre.

   

   

  Fler notiser