Prins Hisahito bryter med traditionen och börjar gymnasium kopplat till Tsukubauniversitetet

  18 februari 2022, kl 19.00

  15-årige prins Hisahito är antagen till ett gymnasium kopplat till Tsukubauniversitetet. Han blir den första i kejsarfamiljen på närmare hundra år att inte utbilda sig vid en institution som är kopplad till Gakushūinuniversitetet, dit Japans adel skickar sin avkomma.

  Hisahito är brorson till kejsare Naruhito och son till kronprins Fumihito och kronprinsessan Kiko. Han är nummer två i tronföljden efter sin far. Just nu går han tredje året på högstadiet på Ochanomizu University Junior High School där han även gick i lägre årskurser. Han väljer att byta skola eftersom högstadiet på Ochanomizu bara är för flickor.

  Fumihito ska ha haft en god dialog med sin son under dennes utbildningstid. Han är bara senaste året en mer idog student. Fumihito är känd för att ha en liberal inställning till sina barns utbildning.

  Japans förste kejsare är Jummu och nuvarande kejsaren Naruhito tillhör samma dynasti. 126 erkända kejsare har passerat sedan 11 februari 660 före Kristus, som traditionellt räknas som dynastins startdatum. Den historiskt helt säkerställda förste kejsaren är Kinmei som regerade 539–571.

  Nuvarande kejsaren Naruhito besteg Krysantemumtronen 22 oktober 2019. Han öppnade Olympiska spelen i Tokyo 2021, precis som hans farfar Hirohito öppnade Olympiska spelen i Tokyo 1964.

   

   

  Fler notiser