Wales testar basinkomst på 18-åringar

  16 februari 2022, kl 18.00

  Wales regering planerar ge hundratals tonåringar 16 000 kronor i månaden utan motprestation. Detta i ett program som kostar totalt 200 miljoner kronor och beräknas användas av upp till 500 personer under två års tid.

  Syftet är att undersöka vilka effekter det får på bidragstagarna inför framtida försök med så kallad basinkomst. Bidragstagarna ska vara personer som är 18 år och lämnar en form av specialboende för utsatta ungdomar.

  Kritiker menar att sådana försök gjort på olika håll i världen och visat på dåliga resultat. Det finns en risk att ”gratis” pengar fördröjer individens egna ansträngningar att söka jobb. Förespråkare menar att basinkomst minskar byråkratin och motiverar människor att söka deltids- och halvtidstjänster då deras bidrag inte minskar.

  Wales är inget riktigt land, men har ändå en egen regering med visst självbestämmande. Man är en del av Storbritannien och styrs främst av parlamentet i London. Wales egen regering sitter i Cardiff och Wales parlament kallas Senedd. Just nu leds man av Wales socialdemokrater, Welsh Labour, som är en gren av brittiska Labour Party. Det konservativa partiets walesiska gren är i opposition, likaså självständighetspartiet Plaid Cymru och Welsh Liberal Democrats.

   

   

  Fler notiser