Sex mumifierade barn hittas i hövdingagrav utanför Lima, offrades troligen i samband med begravningen för tusen år sedan

  15 februari 2022, kl 19.00

  Sex mumifierade barn har hittats tillsammans med en vuxen hövding i en grav utanför Lima i Peru. Barnen tros ha varit offer som fått följa med hövdingen till livet efter detta.

  Hövdingen och barnen hittades i en grav utanför Cajamarquilla, 2,4 mil utanför huvudstaden Lima. Barnen var svepta i tyg och placerade vid ingången till graven, staplade på varandra. De har troligen varit människooffer, enligt arkeologen Pieter van Dalen, som skött utgrävningen. Hövdingen var runt 20 år gammal när han dog och var begravd med händerna täckandes ansiktet.

  Mumierna är runt 1000 år gamla. I graven fanns också benrester från vuxna som inte mumifierats, och djur som tros vara lamor.

  Staden Cajamarquilla var byggd på lera ungefär 200 år före Kristus och tros haft runt 20 000 invånare.

  Mumifiering var en vanlig metod i det gamla Egypten, men också i delar av Amerika och Asien med torra klimat.

  Världens äldsta mumier har hittats i Chinchorro i norra Chile. De beräknas vara från 5050 år före Kristus. Chinchorrofolket levde primärt av fiske vid Stillahavskusten och deras kultur försvann runt år 1500 f Kr. Deras tidigare hemtrakter i Arica och Parinacota blev utsett till ett världsarv av Unesco 2021.

   

   

  Fler notiser