Vox blir vågmästare i Kastilien och León, kan bilda historisk regering i den autonoma provinsen

  14 februari 2022, kl 19.15

  Efter ett omval i den autonoma regionen Kastilien och León i Spanien kan högerpartiet Vox för första gången sitta i regering. Varje autonom region har sitt eget parlament med ett visst mått av självbestämmande, över sjukvård och skola till exempel.

  Partiet Vox grundades 2013 och har aldrig tagit plats i ett parlament. I det glesbefolkade Kastilien och León bor det 2,48 miljoner människor och huvudstaden är Valladolid. Vox har främst tagit väljare av borgerliga partiet Partido Popular.

  Efter omvalet kan Vox nu bli kungamakare, då PP bara fick 31 procent av rösterna och är beroende av ett annat parti för att kunna bilda regering. Socialistpartiet PSOE blev näst störst med 30 procent.

  Vox nationella ordförande säger att man nu har rätten på sin sida att bilda regering i regionen. Man har tidigare stöttat PP i andra regioner som Madrid och Andalusien, men aldrig genom direkt regeringsmakt.

  Valresultatet kan vara en föraning om kommande regionval i Andalusien, som är Spaniens folkrikaste del. Och även ett nationellt val väntar 2023. Vox har 53 av 350 platser i Spaniens underhus, Congreso de los Diputados och fyra platser av Spaniens 59 i EU-parlamentet. Totalt har man bara 83 platser av 1268 i regionparlamenten, sammanräknat. Och bara fem av landets 8122 borgmästare är medlemmar i partiet.

   

   

  Fler notiser